, garnek z grubym dnem 

garnek z grubym dnem

ZADBAJ O SWOJĄ SKÓRĘ I CIAŁO.

Temat: Garnek ze stali nierdzewnej na płytę ceramiczną.
...dogrzewałem opalarką 1600W! Płyta nie pęknie no chyba że tak ciężki gar upuścisz. Tak więc odradzam warki na płycie, no chyba że 10l. Aha! I jeszcze jedno: garnek nie może mieć cienkiego dna bo będzie podskakiwał. powodzenia Marek Czyli najlepiej na płycie warzyć ok 10 litrowe warki? Więc garnek 14 - 16 litrów chyba wystarczy? Zaś co do cienkiego dna, czy jak jest dno tego typu : WYSOKIEJ KLASY DUŻY 14-LITROWY GARNEK z GRUBYM DNEM AKUTERMICZNYM ( Aluminiowe, potrójne dno akutermiczne (0,5cm) ), to będzie dobry garnek. Taki garnek kupiłbym juz od 90 - 100 zł.
Źródło: browar.biz/forum/showthread.php?t=75723



Temat: Kulinaria i inne takie gotowanie
...się doczekać na ten ryż ponad godzinę gotowałem i jeszcze był twardy, czy może go moczysz jakoś wcześniej czy inne triki. pozdrawiam Na wolnym ogniu około godziny i solisz pod koniec gotowania. Jednak do szybkich potraw mam zawsze zapas ryżu w woreczkach 10-12minut :oops: :) Brązowy/dziki ryż nigdy nie będzie tak miękki jak biały, na szczęście :) dwie metody na przyspieszenie: 1. szybkowar - nie mam 2. porządny stalowy garnek z grubym dnem plus w użyciu pokrywka - mam kpl berghoffa, sprawdza się bardzo dobrze
Źródło: forum.muratordom.pl/showthread.php?t=6764


Temat: sprzęt agd do kuchni
Dla mnie jest to bardzo przydatne jak wsadzam do zmywary wielki garnek, albo gdy na talerzach chcę położyć jeszcze miskę czy blachę do ciasta :wink: ech, to ja chyba musze kupic większe garnki :) a z ciekawosci - jak polozysz ta blache na wierzchu na talerzach, to zmywarka dobrze ja domyje? bo u mnie z tym jest tak sobie. Mam taki dziesięciolitrowy garnek z grubym dnem, w którym gotuje się większe ilości czegoś w celu zamrożenia i bez podniesienia kosza by się nie zmieścił. Często kładę coś na talerze i jeśli nie jest mocno przypalone (jak np. szklany pojemnik po długim pieczeniu mięsa), to się umyje. :wink:
Źródło: forum.muratordom.pl/showthread.php?t=125554


Temat: Dobre jedzenie - mała szkoła gotowania
kociołek jest daniem wymagalnym dość długiej obróbki termicznej, ale bardzo smacznym i prostym. Potrzebujemy: * Duży, ciężki garnek z grubym dnem * Główkę kapusty włoskiej (tej zielonej) *5 sporych cebul *pół kilo boczku wędzonego * pół kilo ziemniaków (paradoksalnie, im starsze, tym w tym daniu smaczniejsze) *sól, pieprz, majeranek, oregano, czubrzyca (taka niesamowita przyprawa, idealna wręcz do ziemniaków) Cebule kroimy w pół talarki, boczek w cienkie plastry, ziemniaki w krążki. Kapustę dzielimy na liście, wkładamy do miski, zalewamy...
Źródło: linet.laohost.net/showthread.php?t=3247


Temat: szpinak
ok.. wywiad przeprowadzony.. hihih.. potraw ze szpinaku jest masa.. i niestety nie idzie spamietac tego wszystkiego, ale pewnie w jakiejs knidze kucharskiej sie to znajdzie. co do samego szpinaku, to mozna zrobic tak: na patelke, ew. garnek z grubym dnem dajemy troszke oleju. potem wyciskamy taka maszynka troche czosnku na ten olej i na to szpinak. niech to sobie troszke na ogniu pobedzie, potem dodajemy galki muszkatalowej, wg uznania soli, pieprzu czy innych rzeczy i do tego troszke bialego wina. podobno szpinaczek wychodzi prima sorta mozna tez zapiekanke uprozyc ze szpinaku, tylko wtedy potrzebne sa cale jego liscie.. u nas np. ciezko jest dostac listki, sa tylko posiekane na...
Źródło: psyche-soma.com/viewtopic.php?t=553


Temat: Chilli Con Carne - jak zrobic idealnie?
Dot.: Chilli Con Carne - jak zrobic idealnie?   Przede wszystkim prawdziwe chilli to należy gotować kilka godzin. Duszenie przez 30-40 minut nie wydobędzie prawdziwego dobrego smaku chilli. Napiszę jak ja przyrządzam chilli. Po pierwsze ważny jest garnek. Jako że gotować trzeba długo to musi to być porządny garnek z grubym dnem do którego nie będzie nam przywierało danie. Na dno garnka wlewam olej. Gdy będzie mocno rozgrzany wrzucam na niego 2 posiekane drobno cebule. Podsmażam tą cebulę 2-3 minuty aż trochę zmięknie, po czym wrzucam do garnka drobno posiekane (lub przeciśnięte przez praskę) 4 ząbki czosnku. Znowu podsmażam przez chwilkę. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem wrzucam pokrojone w plasterki ostre papryczki (tutaj ilość...
Źródło: wizaz.pl/forum/showthread.php?t=433711


Temat: Cukinka, czyli warzywny debeściak :) IF
Angua, jesli masz garnek z grubym dnem to tez Ci wyjdzie na tych palnikach wsadz cukinie do takiego garnka , przykryj i udus, roznica bedzie taka ze nie zezloci Ci sie ser na gorze i cukinia bedzie mniej przesuszona niz w piekarniku
Źródło: montignac.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1611


Temat: Placek spod kamienia i inne regionalne specyjały
...papryką czerwoną/ostrą raczej,słodkiej nie próbowałam/.Cały czas są lekko zamrożone.Teraz na patelni rozgrzej łyżkę masła i ze 3 łyżki oleju.Medaliony otaczaj w mące pszennej z mąką ziemniaczaną./Tej drugiej dodaj niewiele/.Smaż na patelni to mięsko z 5 ,7 min z każdej strony.Papryka da mu kolorek,a to że jest zamrożone sprawi,że będzie niewysuszone i łatwostrawne. Potem przełóż je do garnka z grubym dnem i przykryj. Garnek z grubym dnem to podstawa kuchni!! SOS śmietanowy z cebulką Na maśle zeszklij 1 cebulkę drobniutko pokrojoną.Można też zeszklić ją na tłuszczu pozostałym z pieczenia medalionów.Do niej wlej śmietanę,zagotuj,możesz ten sosik nieco rozrzedzić gorącą wodą.Dodaj pieprzu i soli czosnkowej,albo rozgniecionego czosnku.Zagotuj. Tym sosem polewaj medaliony tuż przed podaniem.
Źródło: klub.senior.pl/showthread.php?t=4175


Temat: Wołowina po brazylijsku
Należy chyba dodać,że niezbędny jest solidny garnek z grubym dnem. Ale i tak pomidory na dnie mnie niepokoją. Z autopsji wiem, że mają dużą skłonność do przypalania.
Źródło: browar.biz/forum/showthread.php?t=69075


Temat: Fondue
Mistle, a masz garnek z grubym dnem? (taki a'la Zepter) Ja w takim robiłam i spokojnie się da - chodzi o równomierne rozprowadzenie temperatury na dnie, żeby nie zaczęło się przypalać w jednym miejscu no i o utrzymanie temperatury jak najdłużej, żeby co chwila nie latac i nie podgrzewać.
Źródło: suczyniec.pl/viewtopic.php?t=13380


Temat: Kucharka początkująca
...a jogurt - robiłam o tak: Potrzebujemy: • 2 l mleka pasteryzowanego • 2 łyżki mleka w proszku • 150 ml jogurtu naturalnego z żywymi kulturami bakterii. Wykonanie: Do garnka wlewamy mleko, dodajemy mleko w proszku,150 ml jogurtu. Mieszamy i podgrzewamy do temp.43-44 st.(można to sprawdzić wkładając umyty palec, jeśli nas parzy tzn. że trzeba wyłączyć gaz). Potem owijamy garnek, aby utrzymać ale jeśli mamy stalowy garnek z grubym dnem, to nie potrzeba ,bo on świetnie trzyma ciepło tak długo jak trzeba. Gdy jogurt ostygnie przelewamy do słoiczków, albo zostawiamy w garnku i wstawiamy do lodówki. Można przechowywać 2 tygodnie, słodzić lub solić przed spożyciem, dodawać owoce. Teoretycznie można zostawić 150 g na następny "nastaw", ale ja zawsze kupuje świezy, w końcu i tak jest na tym duża oszczędność. to z pychotka.pl wychodziło...
Źródło: suczyniec.pl/viewtopic.php?t=3213


  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • natalcia94.xlx.pl