,
garnek z grubym dnemZADBAJ O SWOJĄ SKÓRĘ I CIAŁO.
Temat: Garnek ze stali nierdzewnej na płytę ceramiczną. Temat: Kulinaria i inne takie gotowanie ...się doczekać na ten ryż ponad godzinę gotowałem i jeszcze był twardy, czy może go moczysz jakoś wcześniej czy inne triki. pozdrawiam Na wolnym ogniu około godziny i solisz pod koniec gotowania. Jednak do szybkich potraw mam zawsze zapas ryżu w woreczkach 10-12minut :oops: :) Brązowy/dziki ryż nigdy nie będzie tak miękki jak biały, na szczęście :) dwie metody na przyspieszenie: 1. szybkowar - nie mam 2. porządny stalowy garnek z grubym dnem plus w użyciu pokrywka - mam kpl berghoffa, sprawdza się bardzo dobrze Źródło: forum.muratordom.pl/showthread.php?t=6764 Temat: sprzęt agd do kuchni Dla mnie jest to bardzo przydatne jak wsadzam do zmywary wielki garnek, albo gdy na talerzach chcę położyć jeszcze miskę czy blachę do ciasta :wink: ech, to ja chyba musze kupic większe garnki :) a z ciekawosci - jak polozysz ta blache na wierzchu na talerzach, to zmywarka dobrze ja domyje? bo u mnie z tym jest tak sobie. Mam taki dziesięciolitrowy garnek z grubym dnem, w którym gotuje się większe ilości czegoś w celu zamrożenia i bez podniesienia kosza by się nie zmieścił. Często kładę coś na talerze i jeśli nie jest mocno przypalone (jak np. szklany pojemnik po długim pieczeniu mięsa), to się umyje. :wink: Źródło: forum.muratordom.pl/showthread.php?t=125554 Temat: Dobre jedzenie - mała szkoła gotowania kociołek jest daniem wymagalnym dość długiej obróbki termicznej, ale bardzo smacznym i prostym. Potrzebujemy: * Duży, ciężki garnek z grubym dnem * Główkę kapusty włoskiej (tej zielonej) *5 sporych cebul *pół kilo boczku wędzonego * pół kilo ziemniaków (paradoksalnie, im starsze, tym w tym daniu smaczniejsze) *sól, pieprz, majeranek, oregano, czubrzyca (taka niesamowita przyprawa, idealna wręcz do ziemniaków) Cebule kroimy w pół talarki, boczek w cienkie plastry, ziemniaki w krążki. Kapustę dzielimy na liście, wkładamy do miski, zalewamy... Źródło: linet.laohost.net/showthread.php?t=3247 Temat: szpinak ok.. wywiad przeprowadzony.. hihih.. potraw ze szpinaku jest masa.. i niestety nie idzie spamietac tego wszystkiego, ale pewnie w jakiejs knidze kucharskiej sie to znajdzie. co do samego szpinaku, to mozna zrobic tak: na patelke, ew. garnek z grubym dnem dajemy troszke oleju. potem wyciskamy taka maszynka troche czosnku na ten olej i na to szpinak. niech to sobie troszke na ogniu pobedzie, potem dodajemy galki muszkatalowej, wg uznania soli, pieprzu czy innych rzeczy i do tego troszke bialego wina. podobno szpinaczek wychodzi prima sorta mozna tez zapiekanke uprozyc ze szpinaku, tylko wtedy potrzebne sa cale jego liscie.. u nas np. ciezko jest dostac listki, sa tylko posiekane na... Źródło: psyche-soma.com/viewtopic.php?t=553 Temat: Chilli Con Carne - jak zrobic idealnie? Dot.: Chilli Con Carne - jak zrobic idealnie? Przede wszystkim prawdziwe chilli to należy gotować kilka godzin. Duszenie przez 30-40 minut nie wydobędzie prawdziwego dobrego smaku chilli. Napiszę jak ja przyrządzam chilli. Po pierwsze ważny jest garnek. Jako że gotować trzeba długo to musi to być porządny garnek z grubym dnem do którego nie będzie nam przywierało danie. Na dno garnka wlewam olej. Gdy będzie mocno rozgrzany wrzucam na niego 2 posiekane drobno cebule. Podsmażam tą cebulę 2-3 minuty aż trochę zmięknie, po czym wrzucam do garnka drobno posiekane (lub przeciśnięte przez praskę) 4 ząbki czosnku. Znowu podsmażam przez chwilkę. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem wrzucam pokrojone w plasterki ostre papryczki (tutaj ilość... Źródło: wizaz.pl/forum/showthread.php?t=433711 Temat: Cukinka, czyli warzywny debeściak :) IF Angua, jesli masz garnek z grubym dnem to tez Ci wyjdzie na tych palnikach wsadz cukinie do takiego garnka , przykryj i udus, roznica bedzie taka ze nie zezloci Ci sie ser na gorze i cukinia bedzie mniej przesuszona niz w piekarniku Źródło: montignac.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1611 Temat: Placek spod kamienia i inne regionalne specyjały ...papryką czerwoną/ostrą raczej,słodkiej nie próbowałam/.Cały czas są lekko zamrożone.Teraz na patelni rozgrzej łyżkę masła i ze 3 łyżki oleju.Medaliony otaczaj w mące pszennej z mąką ziemniaczaną./Tej drugiej dodaj niewiele/.Smaż na patelni to mięsko z 5 ,7 min z każdej strony.Papryka da mu kolorek,a to że jest zamrożone sprawi,że będzie niewysuszone i łatwostrawne. Potem przełóż je do garnka z grubym dnem i przykryj. Garnek z grubym dnem to podstawa kuchni!! SOS śmietanowy z cebulką Na maśle zeszklij 1 cebulkę drobniutko pokrojoną.Można też zeszklić ją na tłuszczu pozostałym z pieczenia medalionów.Do niej wlej śmietanę,zagotuj,możesz ten sosik nieco rozrzedzić gorącą wodą.Dodaj pieprzu i soli czosnkowej,albo rozgniecionego czosnku.Zagotuj. Tym sosem polewaj medaliony tuż przed podaniem. Źródło: klub.senior.pl/showthread.php?t=4175 Temat: Wołowina po brazylijsku Należy chyba dodać,że niezbędny jest solidny garnek z grubym dnem. Ale i tak pomidory na dnie mnie niepokoją. Z autopsji wiem, że mają dużą skłonność do przypalania. Źródło: browar.biz/forum/showthread.php?t=69075 Temat: Fondue Mistle, a masz garnek z grubym dnem? (taki a'la Zepter) Ja w takim robiłam i spokojnie się da - chodzi o równomierne rozprowadzenie temperatury na dnie, żeby nie zaczęło się przypalać w jednym miejscu no i o utrzymanie temperatury jak najdłużej, żeby co chwila nie latac i nie podgrzewać. Źródło: suczyniec.pl/viewtopic.php?t=13380 Temat: Kucharka początkująca ...a jogurt - robiłam o tak: Potrzebujemy: • 2 l mleka pasteryzowanego • 2 łyżki mleka w proszku • 150 ml jogurtu naturalnego z żywymi kulturami bakterii. Wykonanie: Do garnka wlewamy mleko, dodajemy mleko w proszku,150 ml jogurtu. Mieszamy i podgrzewamy do temp.43-44 st.(można to sprawdzić wkładając umyty palec, jeśli nas parzy tzn. że trzeba wyłączyć gaz). Potem owijamy garnek, aby utrzymać ale jeśli mamy stalowy garnek z grubym dnem, to nie potrzeba ,bo on świetnie trzyma ciepło tak długo jak trzeba. Gdy jogurt ostygnie przelewamy do słoiczków, albo zostawiamy w garnku i wstawiamy do lodówki. Można przechowywać 2 tygodnie, słodzić lub solić przed spożyciem, dodawać owoce. Teoretycznie można zostawić 150 g na następny "nastaw", ale ja zawsze kupuje świezy, w końcu i tak jest na tym duża oszczędność. to z pychotka.pl wychodziło... Źródło: suczyniec.pl/viewtopic.php?t=3213 |