, gałgant 

gałgant

ZADBAJ O SWOJĄ SKÓRĘ I CIAŁO.

Temat: Ratafia z jagód. Sugestie?
Są różne smaki i gusta. Imbir zdecydowanie lepszy jest świeży. Galgant najlepszy suszony w plastrach. Próbowałem 3 wersje. Świeży to nic innego jak imbir i to w wersji kiepskiej. Suszony i mielony - pewno coś tam namieszane ? Suszony w plastrach wg mnie najlepszy, w nalewce daje lekko bakaliową nutę. Jacek
Źródło: globtroter.org/forum/viewtopic.php?t=264



Temat: Kacik kuchenny
...Dzis zrobilam zupe ze slodkich ziemniakow z mlekiem kokosowym i imbirem. Nie wiem czy bardzo zagrzybieni moga jesc takie ziemniaki ale na pewno ci co juz sa w II etapie diety na pewno moga jesc. Robi sie ja tak: obrac kilogram slodkich ziemniakow i pokroic w kawalki. Zagotowac i gotowac 5 minut. Osobno w rondelku na oliwie usmazyc starty imbir ( kawalek korzenia) i starta skorke z ekologicznej niesypanej cytryny oarz troszeczke czili. Mozna dodac przyprawy. Ja dodalam galgant z kuchni azjatyckeij ale mozna inne. Do ugotowanych ziemniakow dodac troche rosolu. Ja robie z ekologicznej kostki rosolowej. Dodac przyprawy z rondelka. Nastepnie zmiksowac blenderem. Dodac sok z 1 cytryny , puszke mleka kokosowego ( jak ktos ma kokosa to z kokosa). Mozna doprawic sola. Po wierzchu posypac pietruszke lub zielony koriander. Smacznego.. Nie dodawac za duzo czili bo mozna latwo przedobrzyc...
Źródło: ener-med.pl/forum/viewtopic.php?t=110


Temat: Ratafia z jagód. Sugestie?
To mnie odpowiada bardziej świeży. Galgant należy do rodziny imbirowatych, ale moim zdaniem nie jest to kiepski imbir, tylko troszkę inne kłącze. W skali ostrości ma niższą wartość niż imbir i zależy to też od odmiany. Sporządziłem nalewki z imbiru i galgantu, obie bardzo lubię, i obie mają swoje charakterystyczne smaki. A mielony imbir czy
Źródło: globtroter.org/forum/viewtopic.php?t=264


Temat: Przepisy i przypisy
sporo Galanganu ( taki rodzaj imbiru ) lepszy niz galangal Czy chodzi wam o galgant
Źródło: forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?t=216


Temat: OWOCE MORZA
...łodygi trawy cytrynowej - 4 dag korzenia galgantu (lub imbiru) - 4 listki limonki kaffir (lub 2 kawałki skórki z limonki) - 10 dag pieczarek pokrojonych na ćwiartki - 1 łyżka pasty chili - 2 pomidory pokrojone w kostkę - 3 łyżki sosu rybnego - 3 łyżki soku z limonki - 5 małych drobno pokruszonych papryczek chili (lub mniej bo danie będzie bardzo ostre) - kilka listków kolendry Sposób przyrządzania: Zagotuj bulion, dodaj trawę cytrynową, galgant, listki limonki kaffir oraz grzyby. Gotuj 3 minuty. Dodaj pastę chili, pomidory i owoce morza, gotuj na bardzo małym ogniu. Przypraw zupę do smaku sosem rybnym, sokiem z limonki i pokruszoną chili, posyp kolendrą. Podawaj z ryżem. :wink:
Źródło: wielodzietni.net/viewtopic.php?t=460


Temat: Pigułki z "rośliny miłości"
...noża nasiona maku - 1 łyżeczka od herbaty nasiona bieluna - 7 sztuk liście bielunia - 1 szczypta haszysz - 0,25 grama ganja - 1 łyżeczka od herbaty liście konopi - 3 małe listki olibanum - 1 kulka aloes - na czubek noża mirra - szczypta goździki - na czubek noża anyżek - 1 mała łyżeczka do herbaty kminek - 1 mała łyżeczka do herbaty kardamon - 1 mała łyżeczka do herbaty macis muszkatołowy - 1 mała łyzeczka do herbaty cynamon - 1 mała łyżeczka do herbaty galgant - 1 łyżeczka do herbaty zmielony imbir - 1 mała łyżeczka do herbaty szafran - 0,2 grama kolendra - 1 mała łyżeczka do herbaty posiekane migdały - 1 łyżeczka od herbaty roztarte pestki dyni - 1 łyżeczka od herbaty cukier brązowy - 1 łyżka stołowa masło topione (ghee)- 1łyżeczka od herbaty etanol - 1/10 litra SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Najpierw należy rozpuścić żywice (aloes, olibanum, mirrę) w 70% etanolu. przyprawy wsypać do...
Źródło: forum.herbsman.pl/viewtopic.php?t=225


Temat: Encyklopedia legalnych ziół i substancji o właściwośc. PSI
...Surowiec: Ró)ne czesci, szczególnie pasternako-podobny korzen byliny rosnacej na polach i skalistych terenach północnej Europy. Zastosowanie: Z pokruszonego korzenia przygotowywany jest napar. Aktywne składniki: Skopolamina, hioscyjamina, mandragoryna i inne alkaloidy tropanowe. Efekty: Halucynacje, a nastepnie podobny do stanu agonii trans i sen. Przeciwwskazania: Takie, jak przy bieluniu. Podobno wywołuje szalenstwo. Niezalecane. GALGANT – Kaempferia galanga, rodzina Zingiberaceae (imbirowate). Surowiec: Kłacze bezłodygowego ziela wystepujacego w Nowej Gwinei, Indiach, Malaya’i oraz na Wyspach Korzennych. Zastosowanie: Kłacze jest )ute i połykane. Aktywne składniki: Niezidentyfikowana/e substancja/e w olejku lotnym kłacza. Efekty: Halucynogen. Przeciwwskazania: Nieznane. Posiada długa historie zastosowania w medycynie. MATE – Ostrokrzew...
Źródło: davidicke.pl/forum/viewtopic.php?t=2085


  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • natalcia94.xlx.pl